כשאדם מגיע למצב כלכלי קשה, בו שווי החובות שלו גבוה יותר מהערך של ההון, הרכוש והנכסים שיש ברשותו – נוצר מצב שלא מאפשר החזר מעשי של החובות. למקרים הללו נועד הליך פשיטת הרגל. באמצעות הליך זה, ניתן לשלם את החובות לנושים ולהתאושש מבחינה כלכלית, באמצעות תוכניות כלכליות שמוסדרות לטווח ארוך. במאמר הבא נסקור 8 דברים שלא ידעתם על פשיטת רגל.
רפורמה חדשה
הליך פשיטת רגל הוא הליך בירוקרטי מוכר. כמעט כל אזרח ששמע על ההליך הזה, מכיר אותו כהליך שאמור להתבצע במקרה בו אדם לא מסוגל לשלם את החובות שלו לנושים השונים. מה שלא רבים יודעים, הוא שבשנת 2019 בוצעה רפורמה בהליך פשיטת הרגל. כיום, פשיטת רגל היא הליך שנותן דגש גם על החזר החובות וגם על שיקומו הכלכלי של החייב. קראו עוד על כך באתר של עו"ד שמעון גיגי.
פשיטת רגל וחדלות פירעון – שני הליכים שונים
רבים מתבלבלים בין פשיטת רגל וחדלות פירעון. מדובר בשני הליכים שונים. הליך חדלות הפירעון הוא ההליך שהחליף ברפורמה החדשה את הליך פשיטת הרגל, כשההבדל המרכזי נוגע לשיקום הכלכלי של החייב.
שיקום כלכלי אפשרי
המטרה בהליך של פשיטת רגל כיום, בתצורה של חדלות פירעון ושיקום כלכלי, היא גם לשקם את החייב ולהחזיר אותו לחברה בתור אזרח נורמטיבי, מבחינה כלכלית. לכן, בהליך זה מתוכננת תוכנית כלכלית ארוכת טווח, שתאפשר זאת.
חובות שלא ניתן לפטור
הליך פשיטת רגל נכון יוביל את החייב בסופו של דבר לקבלת פטור מחובות מסוימים. למרות זאת, ישנם כמה חובות שאפשר לפטור רק במקרים חריגים: חובות כתוצאה מענישה, חובות שנוצרו מפעילות שאינה חוקית או חוב שנוצר מאי תשלום מזונות.
צו לשיקום כלכלי
צו לשיקום כלכלי הוא צו אותו מחליט לתת שופט בית המשפט לטובת החייב. צו זה מתחיל מעשה את התוכנית הכלכלית שמתוכננת לטובת החייב, זו שתאפשר לו להשתקם ולהחזיר את חובותיו.
היכן מתנהל ההליך?
ההליך יתנהל או תחת הוצאה לפועל, או תחת הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי. המקום ייקבע לפי גובה חובותיו של החייב, כאשר הסכום שמבדיל בין המקומות הללו משתנה מדי שנה.
מי יכול לפתוח בהליך?
ההליך יכול להיפתח מצידו של החייב או מצידו של אחד הנושים. אם החייב מבין שהליך פשיטת רגל הוא ההליך האידיאלי עבורו, הוא יכול לפנות אל בית המשפט באמצעות עורך דין. אם הנושה מרגיש שהליך זה הוא בעל הסבירות הגבוהה ביותר להחזרת חובותיו, הוא יכול לפנות אל בית המשפט גם כן.
משך ההליך
אין פרק זמן קצוב להליך, אך מדובר לרוב בהליך לטווח ארוך. כל עוד החייב לא מצליח להפוך לרווחי בפרק זמן קצר, ההליך יכול להימשך ארבע שנים או יותר מכך, לפי התקדמות החייב.