בכדי לאזן את הפערים הרבים הקיימים בין העובדים לבין המעסיקים, המחוקק קבע מספר תקנות המסדירות את זכויות העובדים ונוגעות גם לתהליך הפיטורים. כך, במסגרת תהליך הפיטורים, על המעסיק לדאוג לכך שהעובד יקבל מכתב פיטורים כדין (הודעה מוקדמת), באופן שיאפשר לו לתכנן באופן מיטבי את צעדיו הבאים. במאמר זה נציג את הנושא ונציין 3 סעיפים שחייבים להופיע במכתב פיטורים
הזכות לתהליך פיטורים הוגן
במטרה לצמצם את הפערים השונים הקיימים בין העובדים לבין המעסיקים, קבע המחוקק מספר חוקים ותקנות המסדירות את זכויות העובדים וביניהם, קיימת גם התייחסות לתהליך הפיטורים, אשר צריך להתבצע בצורה מסודרת והוגנת, על מנת למזער ככל האפשר את ההשפעה המהותית של הפיטורים על חייו ועתידו הכלכלי של העובד.
כך, במסגרת התקנות המסדירות את תהליך הפיטורים כדין, על המעסיק מוטלת חובה לספק לעובד מכתב פיטורים, המהווה הודעה מוקדמת לעובד, באופן המאפשר לו להמשיך ולעבוד כרגיל עד ליום הפיטורים ובמקביל, להתכונן ליום שאחרי בצורה נוחה ומיטבית.
מהו זמן ההודעה מראש של מכתב הפיטורים?
ככלל, פרק הזמן המקסימלי בו על המעסיק להמציא לידי העובד את מכתב הפיטורים, הוא עד חודש ימים לפני מועד הפיטורים (ככל ולא קיים הסכם ההעסקה המגדיר זמנים אחרים). זמן הודעה מראש על מכתב הפיטורים לתקופה של פחות מחודש ימים, יהיה תלוי בשני גורמים עיקריים: וותק במקום העבודה ואופן ההעסקה (שכר חודשי או יומי / שעתי).
אלו סעיפים חייבים להופיע במכתב הפיטורים?
מכתב פיטורים תקני חייב להינתן לעובד בכתב ולהיות מנוסח באופן ברור, המגדיר את סיומם של יחסי העובד – מעביד ומתי העובד אינו נדרש יותר להגיע אל העבודה. מכתב הפיטורים חייב להיכתב על נייר רשמי של העסק, להיות חתום על ידי המעסיק ולכלול:
- תאריך הוצאות המכתב.
- מועד כניסת הפיטורים לתוקף.
- סעיף המציין כי העובד רשאי להמשיך בעבודתו עד למועד הפיטורים הסופי.
בנוסף, ניתן לציין במכתב מהן הסיבות שהובילו להחלטה על פיטורי העובד, מהם הפיצויים וההטבות המגיעות לעובד עם סיום העסקתו, פירוט הציוד שעליו להשיב (מכשיר נייד, רכב חברה, תעודות וכדומה) ופרטי יצירת קשר עם מחלקת משאבי אנוש בעבודה לקבלת פרטים נוספים.
מה עושים לאחר קבלת מכתב פיטורים?
מכתב פיטורים הוא בהחלט דבר לא נעים, המעלה חששות ותחושות של חוסר וודאות לגבי עתידנו. עם קבלת מכתב הפיטורים, מומלץ לפנות בהקדם לעו"ד דיני עבודה, בכדי לבדוק את תקינות מכתב הפיטורים, כלל המשמעויות הנלוות (קבלת פיצויים, דמי אבטלה וכדומה) ושאר האפשרויות העומדות לרשותכם מתוקף החוקים והתקנות המגנות על זכויות העובדים.
לסיכום
במסגרת זכויות העובד, הסדיר המחוקק תקנות הנוגעות גם להליך הפיטורים וביניהן, החובה המוטלת על המעסיק להמציא לעובד מכתב פיטורים. מכתב הפיטורים חייב להינתן בכתב ולכלול את תאריך הוצאת המכתב, מועד כניסת הפיטורים לתוקף וסעיף המציין כי העובד רשאי להמשיך בעבודתו עד כניסת הפיטורים לתוקף.