צוואה הדדית: מהם התנאים לביטולה ומי יכול לסייע בכך?

צוואה הדדית צריכה להיחתם על ידי שני בני הזוג, זאת בהתאם לחוק הירושה התשכ"ה. עובדה זו אולי ידועה לכם, אבל לא בטוח ששמעתם על התנאים לביטולה. הישארו כאן ותגלו מהן המגבלות שעלולות להתגלות בפניכם במקרה שכזה ומיהו הגורם המקצועי שיכול ללוות אתכם, כדי להקל על ההליך?

 

צוואה הדדית – ההגדרה

נתעכב לרגע על ההגדרה המשפטית של "צוואה הדדית", כדי שתוכלו להכיר בה מקרוב. נסביר שמדובר בכתיבת צוואות של שני בני הזוג שנערכת בתקופת זמן דומה, תוך הסתמכות הדדית. כלומר, שני הצדדים מחליטים שבמקרה שאחד מהם ימות לפני השני, תהיה באפשרותו של בן הזוג הנותר, לקבל חלק מסוים מהרכוש שלו (של הנפטר). מלבד זאת, הם חותמים על כך שרק לאחר ששניהם יעזבו את העולם, ניתן יהיה להעביר את הרכוש הנותר לצאצאים שלהם. נדגיש שמדובר במסמך חשוב שנועד להבטיח שבן או בת הזוג שיהיו בחיים, יוכלו לקבל מקור הכנסה. חזקת ההדדיות מחברת בין הצוואות של השניים והיא יכולה להיתפס כמגבילה, במצבים שבהם עולה הצורך בשינוי או ביטול של הצוואה. כעת אתם מכירים במידע הבסיסי, כך שניתן להרחיב אודות 2 התנאים המרכזיים שיכולים להוביל לביטולה.

צוואה הדדית – ההגדרה

תנאי ראשון: הסכמה של שני הצדדים

כאמור, הצוואה הדדית מתבססת על הסכמה הדדית בין הצדדים. יש לכך משמעות אדירה. שכן, בני הזוג חתמו על המסמך בהסכמה. במקרה שבו אחד מהשניים מעוניין בהליך של ביטול צוואה הדדית מכל סיבה שהיא, עליו להוכיח שהצוואה לא הייתה חלק מההסכם המחייב, תוך הצגת ראיות.

 

תנאי שני: שינוי לא צפוי

שינוי בתנאים הבסיסיים שהיוו חלק מההסכמה בתחילת ההליך יכול להקל על ביטול הצוואה. מדובר לצורך הדוגמא במצב שבו אחד מהצדדים הפר את ההסכם שהיה חלק מהותי בצוואה ההדדית (בעקבות אלימות, בגידה ועוד) או שינוי במצב המשפחתי.

המצבים שיובילו לביטול בר תוקף

ביטול בר תוקף של צוואה הדדית, יכול להתקיים במידה ומתקיים אחד מהמצבים הבאים:

  1. שני בני הזוג בחיים
  2. אחד מבני הזוג נפטר וטרם התחילה חלוקת הרכוש
  3. אחד מבני הזוג נפטר ובוצעה כבר חלוקת עיזבון

חשוב לציין שאין מדובר בתהליך שיכול להתבצע על ידי אדם פשוט מן המניין, אלא תוך הסתייעות מצד עורך דין שבקיא בדיני צוואות. נמליץ לפנות לבעל מקצוע שיש לו ניסיון רב בתחום, היות וזה יסייע לכם על הצד הטוב ביותר.

 

מילים אחרונות לסיום

הסכמה של שני הצדדים ושינוי הנסיבות הם 2 התנאים המרכזיים שצריכים להתקיים, כדי שניתן יהיה לבטל צוואה הדדית. בשלב זה אתם מכירים בנושא מקרוב וברור לכם שתצטרכו לפנות לעורך דין צוואות שילווה אתכם בהליך המורכב ויבחן את קיומם של המצבים הנוספים שתוארו לעיל בהרחבה. נאחל בהזדמנות זו שתהיה דרך צלחה ושתשיגו את המטרה שהצבתם לעצמכם.

המצבים שיובילו לביטול בר תוקף

אולי יעניין אותך גם