רומניה התקבלה בשנת 2007 לאיחוד האירופי לאחר שנים שבהם הייתה חלק מהגוש הקומוניסטי. האזרחות הרומנית כיום מעניקה את כלל הזכויות שיש למדינות האיחוד האירופי להציע, לכן היא קוסמת לישראלים רבים להם יש שורשים ממוצא רומני.
מה היתרון באזרחות הרומנית
רומניה הייתה מדינה שהשתייכה לגוש הקומוניסטי במהלך רוב החצי השני של המאה ה20. המדינה סבלה גם מההשפעה הרוסית וגם משלטון רודני קשוח שפגע קשות באזרחי המדינה. אם נפילת הגוש הקומוניסטי בשנת 1989, רומניה למעשה פנתה לדרך חדשה. היא זנחה את החיבוק הרוסי והחלה לפתח את הקשרים השונים עם מדינות המערב.
במהלך העשור של המאה ה20 פיתחה רומניה התנהלות חדשה, דמוקרטית, מודרנית יותר וביצעה מהלכים שהפכו אותה למדינה מערבית. בתוך כך חוקקו חוקים בעלי משמעות רבה למי שיש לו שורשים רומניים במשפחתו. בראשית שנות ה2000 החלה רומניה במהלך שבסיומו בשנת 2007 התקבלה כחברה מן המניין באיחוד האירופי, מה שמאפשר לבעלי אזרחות רומנית להנות מהיתרונות הגלומים למי שמחזיק בדרכון אירופאי ובכלל זה:
- חופש תנועה בכל האיחוד
- הזכות לגור בכל אחת ממדינות האיחוד.
- להנות מהטבות רבות כמו לימודים אקדמאים בהנחות גדולות ועוד.
כל אלו קורצים מאד לאזרח הישראלי המבקש בשנים האחרונות להשיג לעצמו אזרחות המשתייכת לאיחוד האירופי.
למי יש זכאות לקבל אזרחות רומנית
הפרלמנט הרומני חוקק את החוקים הנוגעים לקבלת אזרחות רומנית בשנת 1991 ומאז הם עודכנו עוד מספר פעמים. החוק מגדיר בצורה ברורה את הזכאות לקבלת האזרחות הרומנית על בסיס קשר לרומניה בעבר תוך הבנה של הבעיות שיצר המשטר הקומוניסטי. כיום אלו הן ההגדרות המאפשרות הגשת בקשה לקבלת אזרחות רומנית.
- כל מי שהיה בעל אזרחות רומנית, אך עזב את המדינה מכל סיבה שהיא באחת מהתקופות הללו:
- 01.1950 – 24.01.1952
- 1964 – 31.12.1965
מי שנחשב לצאצאים של אותם אנשים שעזבו בתקופות הללו, גם הם בעלי זכאות.
אזרחי רומניה שעזבו את המדינה לאחר 1971
- הסעיף השני מתייחס אל אזרחם שנאלצו לעזוב את רומניה בכפיה ונאלצו לוותר על האזרחות שלהם, החוק מתיר להם, ולילדים שלהם במידה וטרם מלאו להם 18 להגיש בקשה.
- מי שנולד להורים, או לסבים / סבתות שנאלצו לעזוב את רומניה ללא רצונם ונכפה עליהם לוותר על האזרחות שלהם, יחשבו כמי שיכולים להגיש בקשה לקבלת אזרחות רומנית.
מה הם השלבים לקבלת אזרחות רומנית
על מנת לקבל אזרחות רומנית יש צורך בביצוע מספר שלבים בתהליך לקבלת האזרחות.
- בדיקת זכאות. אמנם אין זאת דרישה של המוסדות הרומניים, אך מומלץ לעשות אותה מול עורך דין מומחה בתחום על מנת לא להיכנס מראש להליך אם אין לכן את תנאי הסף להיכנס אליו.
- הגשת הבקשה לקבלת אזרחות. הבקשה תכלול טופס מסודר ומספר טפסים שאותם יש להגיש במעמד הגשת הבקשה. מומלץ לבצע את הפעולה הזאת על ידי מומחה ולא לבד.
- אישור הבקשה על ידי השלטונות הרומניים. יש להביא בחשבון שפעולה זאת עלולה לעיתים לקחת זמן.
- הגשת ערעור במקרה והבקשה נדחית, ניסיון העבר מראה שעבור מי שעומד בדרישות זוהי סיטואציה נדירה.